czwartek, 29 września, 2022
Gotowanie

Jak przechowywać warzywa i owoce

Lodówka jest niezbędnym instrumentem przedłużającym żywotność żywności, ale nie zawsze używamy jej prawidłowo. Pomimo tego, że pisano o tym rzeki atramentu, są ludzie bez serca, którzy nadal przechowują pokrojony chleb w lodówce i lubią mieć masło jak kowadło.

Ale poza tymi oczywistymi rzeczami, debata na temat tego, co możemy, a czego nie możemy przechowywać w lodówce, ma długą drogę. A teraz, gdy zbliża się zima, pojawia się wiele pytań , zwłaszcza jeśli chodzi o świeżą żywność: czy jest sens trzymać owoce w lodówce? A co z warzywami?

Zobacz: jak szybko rozmrozić kurczaka

Na świecie panuje trend który zachęca supermarkety do oznaczania owoców i warzyw, które muszą być przechowywane w lodówce, naklejką w kształcie lodówki, aby ograniczyć ilość żywności w gospodarstwie domowym marnotrawstwo. Nie na próżno, chociaż wydaje się, że przy takim zimnie można trzymać wszystkie owoce i warzywa z lodówki, prawda jest taka, że ​​istnieją odmiany, które nadal nie czują się dobrze w temperaturze pokojowej.

Owoce i warzywa w lodówce – które przechowywać

Jabłka

Chociaż najwyraźniej jabłka są owocami o długiej żywotności i zwykle nie psują się, istnieje ogromna różnica między tymi, które są dobrze zakonserwowane, a tymi, które nie są. Jeśli lubimy wgryźć się w chrupiące i świeże jabłko , najlepiej je zjeść w temperaturze około czterech stopni Celsjusza, czyli zwykłej temperaturze lodówki. W tych warunkach optymalna trwałość jabłek wynosi do dwóch tygodni.

Należy również pamiętać, że jabłka są jednym z owoców emitujących najwięcej etylenu , gazu przyspieszającego dojrzewanie wszystkiego wokół niego. Z reguły owoce emitują więcej etylenu niż warzywa, które są na niego bardziej wrażliwe. Dlatego wskazane jest, aby w lodówce odseparować owoce i warzywa, a szczególnie jabłka, które mogą zepsuć sałatę, fasolkę szparagową, marchew…

Pomarańcze
Jeśli kupowane pomarańcze są wystarczająco dojrzałe (a zazwyczaj są), najlepiej zabrać je bezpośrednio do lodówki. Gdy są gotowe, zaczynają tracić witaminę C , proces, który spowalnia, gdy są trzymane w niskiej temperaturze. Teraz musisz uważać na wilgoć, która może sprawić, że będą niezadowoleni, dlatego zaleca się trzymanie ich w szufladzie na owoce – istnieje nie bez powodu – lub w zamkniętym naczyniu do pakowania .

Ta sama zasada dotyczy innych owoców cytrusowych, chociaż mandarynki mogą stracić nieco słodkiego smaku i zyskać kwasowość, ponieważ zimno sprzyja fermentacji cukrów.

Jagody
Podobnie jak pomarańcze, owoce leśne – jagody, maliny, truskawki, jeżyny… – muszą być bardzo suche, aby nie gniły. jeśli nie kupujemy ich umytych, lepiej wyczyścić je mieszanką wody i octu w proporcji 3:1, a następnie dokładnie wysuszyć papierem kuchennym. Następnie należy je przechowywać w lodówce w naczyniu do pieczenia , również z papierowym ręcznikiem do pochłaniania wilgoci.

Winogrono
Najlepiej przechowywać je w chłodzie, więc lepiej w lodówce, dobrze umyte i wysuszone . Podobnie jak owoce leśne, wskazane jest trzymanie ich w zamkniętym pojemniku lub torbie.

Warzywa liściaste
Sałatę, boćwinę i szpinak najlepiej przechowywać w lodówce, ponieważ po zebraniu liście szybko się psują. Ideałem jest umycie ich wcześniej, wyeliminowanie ziemi i owadów, które mogą zawierać, oraz usunięcie uszkodzonych części. Wtedy ważne jest, aby dobrze je wysuszyć i przechowywać w suchej ściereczce, która wchłania wilgoć. Ważne jest również umieszczenie ich w szufladzie na warzywa, gdzie temperatura nie jest tak niska jak w pozostałej części lodówki.

Warzywa kapustne

Warzywa kapustne – kapusta, brokuły, kalafior, czerwona kapusta… – konserwuje się tak samo jak warzywa liściaste, chociaż biorąc pod uwagę ich wielkość, najlepiej przechowywać je w perforowanej plastikowej torbie.

A reszta owoców i warzyw?

Z reguły, a tym bardziej zimą, resztę owoców i warzyw można doskonale przechowywać w temperaturze pokojowej , choć trzeba wziąć pod uwagę kilka rad.

Owoce drzew , które nie są jabłkami – brzoskwinie, śliwki, paragwajskie, morele, a także awokado – są doskonale przechowywane w temperaturze pokojowej przez pewien czas, aż do osiągnięcia pełnej dojrzałości. Zimno blokuje emisję etylenu, gazu, który pozwala im osiągnąć klimakterię, czyli punkt optymalnego dojrzewania. Gdy osiągną ten punkt, jeśli chcesz przedłużyć ich żywotność, najlepiej przenieść je do lodówki.

Zobacz: co przechowywać w lodówce

Gruszki są w połowie drogi między jabłkami a resztą owoców na drzewie. Wygodnie jest przechowywać je w temperaturze pokojowej i przenieść do lodówki we właściwym miejscu. Problem polega na tym, że jeśli włożysz je do lodówki, gdy są już bardzo dojrzałe, utlenią się. Zobaczysz, że pojawiają się plamy i brązowieją, co oznacza, że ​​tracą wartość odżywczą.

Zimą wszystkie warzywa z rodziny psiankowatych poza pomidorem – czyli bakłażany, cukinie, ogórki i paprykę – można doskonale przechowywać w temperaturze pokojowej. Jeśli w Twojej kuchni jest bardzo zimno, możesz nawet przechowywać je w plastikowych torebkach, aby nadmiernie nie wyschły – nie hermetyczne, oczywiście muszą oddychać.

Warzywa korzeniowe i bulwiaste doskonale przechowują się również poza lodówką: seler, ogórecznik, cebula, czosnek… No i oczywiście ziemniak, którego nigdy nie należy trzymać w lodówce, bo psuje się z zimna.

Wreszcie są owoce, których nigdy, przenigdy nie powinniśmy przechowywać w lodówce, ponieważ pochodzą z ciepłych lub tropikalnych klimatów i psują się: mówimy o pomidorach, bananach , melonie, arbuzie, mango…