Gotowanie

6 produktów, które znacznie lepiej i dłużej przechowują się w lodówce

Lodówka była rewolucyjnym wynalazkiem, który na zawsze zmienił codzienne życie. I choć zajmujemy się tym codziennie od ponad wieku, jego stosowanie wciąż budzi wątpliwości i debaty, jak na przykład pytanie, które owoce należy przechowywać w lodówce, a które pozostawić na zewnątrz. Ale są też inne produkty, których zwykle nie przechowujemy w lodówce, a które będą lepiej przechowywane, jeśli będziemy je trzymać w lodówce.

Zobacz też: co gdzie w lodówce – jak przechowywać produkty w lodówce

O ile nie mamy nieefektywnego urządzenia , w środowisku, które jest zbyt suche lub w temperaturze graniczącej z zamarzaniem, w zasadzie żadna żywność nie zepsuje się, trzymając ją w lodówce. Wyjątkiem są warzywa klimakteryczne, takie jak pomidory lub awokado, w przypadku których zimno może zatrzymać naturalny proces dojrzewania, zanim osiągną optymalny punkt smakowy.

To, co robi lodówka, to spowalnianie psucia się i utrudnianie bakteriom i mikroorganizmom psucia się żywności, chroniąc ją również przed zmianami temperatury, nasłonecznienia, wilgotności czy owadów. Ale ma ograniczoną przestrzeń , której nie należy przeładowywać, dlatego nie przechowujemy w nim całej żywności; Ponadto zimno wpływa na smak i często zmusza nas do wcześniejszego wyjmowania produktów w celu ich zahartowania.

Zobacz: jak szybko rozmrozić kurczaka?

Żywność, którą wymieniamy poniżej, teoretycznie nie wymaga przechowywania w lodówce, aby bez wielu problemów była przechowywana, ale będą wdzięczni, jeśli zrobimy dla nich miejsce w urządzeniu. Same w sobie nie psują się, stwarzając zagrożenie dla zdrowia, jeśli nie przechowujemy ich w chłodzie, ale lepiej i dłużej zachowają swoje właściwości organoleptyczne, gdy będą przechowywane w lodówce.

Czy kawę trzymać w lodówce?

Kawa to niezwykle delikatny i wrażliwy produkt, który często traktujemy bardzo źle. Zaczyna tracić swoje właściwości zaraz po prażeniu, a ta degradacja gwałtownie przyspiesza po zmieleniu. Niezależnie od tego, czy jest to kawa ziarnista, czy mielona, ​​ciepło, tlen, wilgotność, silne zapachy i nagłe zmiany temperatury wpływają na jej smak i aromat.

Teraz lodówka może jeszcze bardziej ją zepsuć, jeśli nie będziemy jej dobrze przechowywać. Lodówka jest dobrym rozwiązaniem, jeśli mamy dużo nagromadzonej ilości, w bardzo wilgotnym środowisku lub w bardzo gorące lato. Aby nie wpływały na nią zapachy żywności w lodówce, najlepiej pakować ją próżniowo do całkowicie czystych i hermetycznych pojemników, w jak najmniej zimnym miejscu i z dala od żywności wytwarzającej etylen lub silne aromaty.

Czy suszone owoce trzymać w lodówce?

Z wyjątkiem orzechów o najtwardszej i surowej łupinie, takich jak migdały czy orzechy laskowe, są one również bardzo wrażliwymi składnikami, które bardzo łatwo jełczał ze względu na wysoką zawartość tłuszczu. Podobnie jak kawa, im bardziej przetworzona, tym delikatniejsza jest i tym mniej czasu będzie przechowywana bez utraty smaku, aromatu i konsystencji.

Staraj się kupować surowe orzechy do pieczenia, smażenia lub mielenia w domu, kiedy tylko jest to możliwe, i przechowuj je w lodówce, jeśli nie będziesz ich używać przez kilka dni lub jeśli są bardzo gorące. Są również częstymi ofiarami owadów i innych gości, których latem jest więcej.

Czy mąkę trzymać w lodówce?

Zależy to trochę od rodzaju konkretnych zbóż, czy są one mniej lub bardziej wyrafinowane, czy od jakości i specyficznego pochodzenia, ale generalnie mąki również tracą z czasem smak i właściwości.

Być może nie zauważysz tego tak bardzo w markowej mące uniwersalnej lub cukierniczej pod marką sklepową, ale kupując bardziej specyficzne mąki z wybranych zbóż i mielonych bardziej rzemieślniczo, powinieneś o nie zadbać.

W każdym razie w lecie i w bardzo wilgotnym klimacie zawsze wskazane jest trzymanie ich w lodówce, chronione przed zapachami, tym bardziej, jeśli wybieramy się na kilkudniowe wakacje. I uniemożliwi nam to znalezienie małych gości w środku, kiedy wrócimy.

Czy przyprawy trzymać w lodówce

Wiemy już, że pokrojone aromatyczne zioła można przechowywać w lodówce w dobrym stanie, ale równie dobrze możemy rozważyć to samo z przyprawami.

Te, które są suche i całe , takie jak pieprz, kminek czy gałka muszkatołowa, lepiej trzymają się na zewnątrz, o ile przechowujemy je w ciemnym, chłodnym, suchym miejscu i w szczelnych pojemnikach, natomiast zmielone lub świeższe stracą aromat szybciej, zwłaszcza w gorące i wilgotne środowiska. Świeże przyprawy, takie jak wysokiej jakości liście wanilii lub curry, mogą wysychać, jeśli nie są dobrze przechowywane.

Wskazane jest kupowanie przypraw prawdziwej jakości w wyspecjalizowanych sklepach, z bardzo niedawną datą produkcji iw precyzyjnych ilościach, aby nie gromadzić się w nieskończoność. Najlepsze nie są tanie , więc nie wahaj się przechowywać ich w lodówce, jeśli nie planujesz ich używać za jednym razem.

Czy zborze, ryż trzymać w lodówce?

Owies, pszenica, ryż, polenta, komosa ryżowa, żyto, orkisz, kasza gryczana, jęczmień, kuskus… Ziarna, całe, obrane lub połamane, są nieco mniej wrażliwe niż mąka, ale również cierpią z powodu nadmiernego ciepła, wilgoci, a zwłaszcza owadów takie jak mrówki. Będą chłodniejsze i chronione w niezbyt zimnej części lodówki.

Masła i kremy czy trzymaj je w lodówce?

Odnosimy się do masła orzechowego lub masła i wszystkich jego podobnych kuzynów z orzechów lub nasion, takich jak tahini sezamowe. Jeśli jest domowej roboty, chłodzenie jest tym bardziej zalecane, ponieważ nie stosujemy żadnej specjalnej techniki konserwacji ani ochrony.