Istnieje szereg produktów, które po zamrożeniu nie tylko nie zachowują swoich właściwości, ale także stają się niebezpieczne.
Przede wszystkim dotyczy to surowych jaj i miękkich serów. Jak powiedział gastroenterolog Łukasz Sadowski, produkty te nie tylko nie zostaną zachowane po zamrożeniu, ale mogą również stać się niebezpieczne dla ludzi.
Zobacz też: jak szybko rozmrozić kurczaka.
Surowe jaja są najbardziej niebezpiecznym produktem do zamrożenia. Jeśli skorupka zamarznie, pęknie, a bakterie będą mogły dostać się do wnętrza jaja. Surowe jajka można zamrozić, rozbijając skorupkę i wsypując zawartość do pojemnika.
Ponadto ekspert nie zaleca zamrażania miękkich serów. Faktem jest, że pod wpływem zimna mogą się złuszczać, a także mogą w nim osadzać się bakterie, dzięki czemu produkt szybko się psuje.
Również wcześniej rozmrożone mięso, drób, ryby i owoce morza nie powinny być ponownie zamrażane, ponieważ mogą stać się źródłem infekcji. Nie zamrażaj warzyw zawierających dużo wody – ogórków, kapusty, cukinii, zieleniny, sałaty i ziemniaków. Dotyczy to również produktów mlecznych, takich jak mleko i jogurt.