Jakich pokarmów nie można zamrozić

Jakich pokarmów nie można zamrozić

Istnieje szereg produktów, które po zamrożeniu nie tylko nie zachowują swoich właściwości, ale także stają się niebezpieczne.

Przede wszystkim dotyczy to surowych jaj i miękkich serów. Jak powiedział gastroenterolog Łukasz Sadowski, produkty te nie tylko nie zostaną zachowane po zamrożeniu, ale mogą również stać się niebezpieczne dla ludzi.

Zobacz też: jak szybko rozmrozić kurczaka.

Surowe jaja są najbardziej niebezpiecznym produktem do zamrożenia. Jeśli skorupka zamarznie, pęknie, a bakterie będą mogły dostać się do wnętrza jaja. Surowe jajka można zamrozić, rozbijając skorupkę i wsypując zawartość do pojemnika.

Ponadto ekspert nie zaleca zamrażania miękkich serów. Faktem jest, że pod wpływem zimna mogą się złuszczać, a także mogą w nim osadzać się bakterie, dzięki czemu produkt szybko się psuje.

Również wcześniej rozmrożone mięso, drób, ryby i owoce morza nie powinny być ponownie zamrażane, ponieważ mogą stać się źródłem infekcji. Nie zamrażaj warzyw zawierających dużo wody – ogórków, kapusty, cukinii, zieleniny, sałaty i ziemniaków. Dotyczy to również produktów mlecznych, takich jak mleko i jogurt.