Gotowanie

Techniki dekoracyjne w sztuce cukierniczej

.

Sztuka cukiernicza rozwija się nieustannie, a co roku widzimy nowe trendy, które zapierają dech w piersiach i przesuwają granice możliwości. Dziś cukiernicy z całego świata wprowadzają do procesu tworzenia słodyczy innowacyjne technologie, używają niezwykłych składników i przygotowują niepowtarzalne smaki, których nie da się opisać słowami.

Klasyczne sposoby na dekorację wyrobów cukierniczych

Dekoracja wyrobów cukierniczych zazwyczaj odbywa się przy użyciu następujących produktów:

  • krem,

  • beza,

  • elastyczny lukier (koronka),

  • polewa czekoladowa,

  • marcepan,

  • masa cukrowa.

Wielu mistrzów cukiernictwa przykłada szczególną wagę nie tylko do samej dekoracji, ale i do pokrycia ciasta. To właśnie ono stanowi główną ozdobę, przy czym dekoracje w postaci kwiatów, figurek z masy cukrowej, kremu są stosowane w minimalnym stopniu.

Zobaczyć, jak prezentują się torty zdobione w jednej z opisanych wyżej technik, a także zamówić smakowity deser we Wrocławiu można w Tortowni na Bema. Bogaty katalog wyrobów cukierniczych znajdziesz przechodząc na stronę cukierni, utalentowani mistrzowie cukiernictwa także chętnie stworzą wspaniały tort lub candy bar zgodnie z życzeniami klientów, a jednocześnie w oparciu o nowoczesne trendy w sztuce cukierniczej.

Aksamitna rozkosz

Szczególnie popularne w ostatnim czasie stało się pokrycie aksamitne. Na gotowym cieście tworzy się cienką warstwę, która jest nie do odróżnienia od aksamitu i weluru. Otrzymuje się ją z belgijskiej czekolady, którą topi się, a następnie rozpyla na powierzchni deseru za pomocą specjalnego pistoletu cukierniczego. To nadaje pokryciu wyraźnego meszku, który świetnie się kroi i nie pęka.

Lustrzany połysk: innowacja, która stała się klasykiem

Niezwykle efektownie prezentują się ciasta z glassem. Lustrzany połysk doskonale pasuje do deserów o stonowanym designie, gdzie akcent jest kładziony na jednym elemencie. Glass wygląda stylowo i efektownie, nie wymaga nadmiaru ozdób i pozwala na nanoszenie napisów. Przy tym piękno takiego pokrycia jest tylko pozornie kruche – doskonale trzyma formę i nie pokrywa się pęknięciami przy krojeniu. Prawdą jest, że wymaga to użycia ciepłego noża.

Polewa czekoladowa

Z europejskich cukierni przybyła do nas częściowa polewa czekoladowa. Pokrywa się nią tylko wierzch ciasta, a po bokach powstaje cieknąca zastygła czekolada. To wygląda nie tylko kreatywnie, ale i smakowicie. Samo pokrycie może mieć zupełnie dowolny odcień – od ciemnego po delikatnie różowy.

Nowoczesne techniki dekoracyjne stosowane w sztuce cukierniczej

Rozwój nowoczesnych technologii znacznie wzbogacił sztukę cukierniczą: pojawiły się nowe połączenia smakowe, nowatorskie sposoby pieczenia ciast i tortów, nie mogło też zabraknąć innowacyjnych rozwiązań w sztuce dekoracji słodkich wypieków. 

Jedną z takich innowacji stała się technika airbrushing, czyli malowania aerografem. Cukiernicy, korzystający z tej techniki, nanoszą na torty barwniki spożywcze za pomocą specjalnych urządzeń, które pozwalają tworzyć delikatne gradienty kolorów lub szczegółowe obrazy. Malowanie aerografem często jest wybierane przez osoby, którym zależy na tworzeniu nie tylko tortów, a prawdziwych dzieł sztuki.

Kolejną popularną techniką jest drukowanie na tortach, w tym drukowanie obrazów 3D. Jest to bardzo ciekawa technika, która umożliwia tworzenia skomplikowanych, trójwymiarowych dekoracji z jadalnych materiałów. Dzięki pojawieniu się jadalnych nadruków, cukiernicy otrzymali możliwość tworzenia unikatowych i złożonych wzorów, które byłyby trudne lub niemożliwe do wykonania ręcznie.