GotowaniePorady

Jak gotować mrożone mięso

Choć ideałem jest zawsze rozmrożenie mięsa przed jego ugotowaniem, w ten sposób gwarantujemy, że żywność jest odpowiednio zakonserwowana do momentu przygotowania, niejednokrotnie może się zdarzyć, że przez zapomnienie lub brak czasu gotujemy mrożone mięso. Jak więc uniknąć uszkodzenia go i uzyskać równie pyszne danie? Wyjaśniamy, jak gotować mrożone mięso.

Czy można gotować mrożone mięso

Na początku wato zadać sobie to pytanie – czy można gotować mrożone mięso. Odpowiedź brzmi tak można gotować mrożone mięso. Możesz zastosować także technikę szybkiego rozmrażania – opisałem ją w jak szybko rozmrozić kurczaka.

Jak gotować mrożone mięso

Pierwszą rzeczą, którą należy wziąć pod uwagę, jest to, że podczas gotowania mięsa mrożonego może dojść do utraty dużej części jego płynu i wilgoci, dlatego należy wybrać preparat, który pozwoli nam utrzymać wilgotność mięsa, dlatego jest to zalecane używać sosów lub warzyw, dzięki którym kawałek będzie soczysty i pyszny.

Możliwe jest gotowanie każdego rodzaju mrożonego mięsa, o ile przestrzegasz kilku podstawowych zaleceń, aby uzyskać najlepsze wyniki.

Zobacz też: przechowywanie rzeczy w lodówce – jak robić to lepiej.

W ten sam sposób temperatura gotowania nigdy nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ ryzykujemy, że wnętrze będzie surowe, a zewnętrzna ugotowana lub przypalona. Dlatego przy gotowaniu mrożonego mięsa należy nieco obniżyć temperaturę sugerowaną w przepisie lub tę, w której zwykle przyrządza się to danie.

Załóżmy na przykład, że gotujesz polędwicę wieprzową, która powinna osiągnąć temperaturę 200ºC, w tym przypadku zaleca się zrobienie tego w temperaturze 180ºC lub 170ºC, aby zapewnić prawidłowe gotowanie.

Kolejną sztuczką, aby idealnie ugotować mrożone mięso, jest dostosowanie czasu gotowania. Zaleca się dodanie 50% sugerowanego czasu gotowania do przygotowywanego przez nas przepisu, ponieważ zwykle przyrządza się go ze świeżego lub odpowiednio rozmrożonego mięsa.

Tak więc, jeśli robimy duszone danie mięsne, którego przygotowanie zajmuje zwykle godzinę, ponieważ mięso jest zamrożone, zaleca się dodanie 30 minut więcej, aby nie było surowe.

Możliwe jest również wcześniejsze rozmrożenie mięsa, co pozwoli uniknąć długich okresów gotowania. Najlepiej włożyć porcję mięsa do zimnej wody i pozostawić na kilka minut, aby częściowo się rozmroziło, w ten sposób przygotowanie jej zajmie mniej czasu.

Jedną ze sztuczek, która pomoże Ci szybciej gotować zamrożone mięso , jest zmniejszenie wielkości porcji, aby gotować szybciej. Dotyczy to zwłaszcza sytuacji, gdy zamierzamy przygotować duże kawałki mięsa w piekarniku lub na grillu.

Pamiętaj, że zawsze warto upewnić się, że mięso jest naprawdę dobrze ugotowane przed jego spożyciem, w ten sposób zagwarantujesz sobie zdrowie.