GotowaniePorady

Przechowywanie w lodówce

Zastanawiasz się jak przechowywać żywność w lodówce, poniżej przedstawiamy najlepsze ułożenie produktów w lodówce. Tak, aby było zdrowe i długo świeże. Czytaj dalej, aby dowiedzieć sie, jakie jest najlepsze rozmieszczenie produktów w lodówce.

Rozmieszczenie produktów w lodówce – jak układać w lodówce – wstęp

Wracasz do domu po ciężkim dniu pracy , obładowany zakupami. Otwierasz drzwi i idziesz prosto do kuchni. Pozostawiasz torby na podłodze lub stole i jesteś gotowy, aby wszystko położyć. Ciastka, krojony chleb, ryż… do szafki. I świeże jedzenie do lodówki. Umieszczasz wszystko w pierwszym wolnym miejscu, które widzisz. Spieszysz się, jesteś zmęczony i nie masz ochoty za dużo myśleć. Cóż, przyjacielu, twoje szuflady nie mają znaczenia, ale musisz uważać na organizację swojej lodówki.

Zobacz też: jak szybko rozmrozić kurczaka.

Dystrybucja lodówki odgrywa fundamentalną rolę, ponieważ od niej zależy żywotność żywności, dlatego należy unikać ryzyka dla zdrowia, takiego jak zatrucie pokarmowe. Jeśli nie zorganizujesz go dobrze, możesz zmienić swoją lodówkę w źródło infekcji, szczególnie w gorące miesiące. W lodówce przechowywane są wszystkie rodzaje żywności. Mięso, ryby, kiełbasy, produkty mleczne, owoce, warzywa… Musisz wiedzieć, gdzie je umieścić.

Co gdzie w lodówce – środkowa półka – jak układać w lodówce

Mimo, że nie jest to najzimniejsza część lodówki, nadal utrzymuje zimną żywność. To tam powinno trafić mleko, jogurty, twarde sery i… jajka! Nie należy wkładać tych produktów do drzwi – a na pewno z jajkami, które robisz – ponieważ potrzebują one stałej temperatury, a temperatura drzwi zmienia się za każdym razem, gdy lodówka jest otwarta.

ułożenie produktów w lodówce - jak układać w lodówce

Przechowywanie żywności w lodówce – dolna półka

Surowe mięso i ryby powinny trafiać na dolną półkę, ponieważ jest to najzimniejsza część lodówki. Oczywiście zawsze oklejone lub zamknięte folią. Jeśli umieścimy je w tym miejscu, jedzenie uniknie zanieczyszczenia krzyżowego, a także zapobiegniemy przedostawaniu się krwi lub soków do innych produktów spożywczych.

Przechowywanie warzyw w lodówce

W szufladach znajdujących się w dolnej części będziemy musieli przechowywać warzywa, sałatki i owoce. Ale nie wszystkie: pomidory i awokado należy trzymać z dala od lodówki. Cytryny, zawsze w środku .

Owoce i warzywa należy wkładać do oryginalnych pojemników i nie układać w stosy, ponieważ mogą się zepsuć. Zimą możesz pominąć tę zasadę, ponieważ te produkty można przechowywać w temperaturze pokojowej, chyba że chcesz je spożyć po wielu dniach, w takim przypadku będziesz musiał przechowywać je w lodówce.

Przechowywanie produktów w lodówce – drzwi

To najgorętsza część lodówki, dlatego umieścimy tutaj takie produkty jak dżemy, sosy, majonez i soki owocowe. Wprowadzimy również miękkie sery i masło, jedyne produkty mleczne, jakie można tu przechowywać.

Jest to również idealne miejsce na długoterminowe przetwory i napoje, o ile są otwarte.

Przechowywanie chleba w lodówce

Wkładanie chleba do lodówki nie jest dobrym rozwiązaniem . Ani do bochenków chleba, ani do bochenków, ani do krojonego chleba. To prawda, że ​​zimno może przedłużyć żywotność chleba, ale bardzo zmieni jego konsystencję, ponieważ będzie miał tendencję do wysychania.

Aby zachować chleb, którego nie zamierzamy używać, najlepszym rozwiązaniem jest zamrażarka. Do zamrożenia pieczywa zalecamy krojenie chleba na wygodne porcje lub kromki , wkładanie go do odpowiedniego, hermetycznie zamykanego pojemnika i wyjmowanie pieczywa, którego będziemy potrzebować wtedy, gdy będziemy go potrzebować, aby nie trzeba było wyciągać cały bochenek lub cały bochenek.

Bardzo ważne jest uwzględnienie czasów rozmrażania. W plastrach oczywiście szybciej się rozmrozi. Najlepszym sposobem na rozmrożenie jest wyjęcie chleba z zamrażarki i włożenie go do lodówki na 3 godziny, a następnie pozostawienie w temperaturze pokojowej . Nie rozmrażaj w mikrofalówce, bo Twój chleb będzie praktycznie tak twardy, jakby był suchy przez kilka dni.

Przechowywanie wędlin w lodówce

Jeśli zamiast całych kawałków wolisz kupować w delikatesach wędliny w plastrach, aby spożywać je w bardziej praktyczny sposób, warto wiedzieć, że prezentowane w ten sposób wędliny mają znacznie krótszy termin przydatności do spożycia niż całe kawałki.

Jedną z najlepszych opcji konserwowania pokrojonych wędlin i kiełbasek jest ułożenie kawałków jeden na drugim, tworząc rodzaj wieży , a następnie owinięcie tej wieży w przezroczystą folię i przechowywanie tego opakowania w lodówce.

Kiedy chcesz go skonsumować, wystarczy, że odpowiednio wcześniej wyjmiesz z lodówki opakowanie wędlin, które chcesz skonsumować, bez zdejmowania plastikowego opakowania, które je zakrywa. W ten sposób plastry dostosują się do temperatury pokojowej i zostaną świeżo pokrojone, gdy pójdziesz je zjeść.

Przechowywanie w lodówce – częste pytania

Istnieją dwa produkty, których konserwacja zawsze budzi wątpliwości. Tak jest w przypadku ketchupu i alkoholu. Czy wkładamy je do lodówki czy nie? Jeśli tak, to gdzie? Odpowiedzmy.

Ketchup lub sos pomidorowy można przechowywać poza lodówką , o ile znajduje się w chłodnym, suchym miejscu. Jeśli jednak otworzyliśmy butelkę, lepiej trzymać ją w środku, ponieważ jej rozszczelnienie prowadzi do utlenienia zawartości. Jeśli umieścimy go w lodówce, zapobiegniemy pogorszeniu koloru, smaku i jakości żywności przez okres ośmiu tygodni .

Jeśli chodzi o alkohol, dzieje się mniej więcej to samo. Jeśli napój się nie otworzy, można go przechowywać w dowolnym miejscu w lodówce, na przykład w drzwiach, gdzie zwykle jest.

Jak układać w lodówce – zakończenie

Mam nadzieję, że powyższe porady pomogą wam zaprowadzić porządek w lodówce. Napiszcie w komentarzach ja Wasze pomysły na przechowywanie i rozmieszczenie produktów w lodówce.

koon
W przypadku artykułów sponsorowanych serwis koon.pl nie odpowiada za poprawność, kompletność ani jakość zamieszczonych informacji. Ewentualne szkody wynikające z ich użycia ponosi autor treści, do której prowadzi link, a nie właściciel strony.