Gotowanie

Prosta sztuczka, która znacznie poprawia smak piersi z kurczaka

Użyj tej techniki, aby uniknąć powszechnego błędu w hiszpańskich kuchniach: stek jest bardzo dobrze wysmażony z jednej strony, a bardzo surowy z drugiej.

To jedna z gwiazdorskich potraw w studenckich mieszkaniach. I nie bez powodu. Kiedy masz mało czasu i potrzebujesz czegoś smacznego, ale łatwego do zrobienia, zwracamy się do piersi z kurczaka. Dodatkowo, ponieważ jest prawie beztłuszczowy i bogaty w białko, jest podstawą niemal każdej diety. Jednakże, jeśli nie zostaną odpowiednio ugotowane, mogą być suche, mdłe i ostatecznie nieciekawe.

Zobacz też: jak szybko rozmrozić kurczaka.

Choć danie to jest powszechne w naszej diecie, dla niektórych osób znalezienie dokładnego punktu jest prawie niemożliwe. Bez względu na to, jak bardzo się starają: dobrze zrobione z jednej strony i bardzo mało z drugiej, mieszanka smaków między podeszwą buta a surową. Kiedy tak się dzieje, zostajemy z twarzą głupców myślących o tym, co zrobiliśmy źle. Ale jest pewien trik, który sprawi, że będą idealne.

Używając młotka do mięsa, filet z kurczaka będzie miał bardziej jednolitą grubość, dzięki czemu będzie się znacznie lepiej ugotował i będzie bardziej delikatny

Wszystko sprowadza się do nierównego cięcia piersi, to znaczy, że każdy ma inną grubość, a także różni się w tym samym kawałku. Oznacza to, że wiele. Czasami nie ma znaczenia, jak je ugotujesz, ponieważ istnieje duża szansa, że ​​cienki koniec skończy się gotować przed grubym. Aby pokonać tę przeszkodę, ekspert zaleca coś tak prymitywnego i prostego, jak spłaszczanie ich ciosami. Aby wykonać tę technikę, należy użyć młotka do mięsa.

Ubijanie mięsa

To narzędzie zapewnia, że ​​mięso ma bardziej jednolitą grubość i będzie się znacznie lepiej gotować, dzięki czemu mięso będzie bardziej miękkie. Wystarczy położyć filet na blacie, najlepiej między dwoma arkuszami przezroczystej folii lub typowym woreczkiem do zamrażarki, aby nie pękł. Następnie delikatnie uderzamy od środka na zewnątrz, aż zobaczymy, że mięso ma pożądaną grubość.

Jeśli w Twojej kuchni nie ma zmiękczacza, możesz spróbować dowolnego ciężkiego, solidnego narzędzia, takiego jak wałek do ciasta , patelnia lub garnek. Oczywiście pamiętaj, że nie powinieneś być zbyt entuzjastyczny, ponieważ może to spowodować rozdarcie mięsa. Ideałem, mówi ekspert, jest to, żeby miał od 0,6 do 1,3 centymetra szerokości , chociaż najważniejszą rzeczą jest to, aby grubość była taka sama w całym filecie.

Stawianie go na patelni lub patelni bezpośrednio z lodówki nie jest dobrym pomysłem. Na zewnątrz będzie wyglądać na zrobioną, ale wewnątrz może być surowa.

W ten sposób każda marynata lub marynata równomiernie przeniknie do wszystkich części mięsa, dając bardziej aromatyczny posiłek od końca do końca fileta. Wszystko będzie jednolite, od grubości, przez wysmażenie, po smaki.

Błąd podczas przygotowywania kurczaka

Innym częstym błędem jest mycie kurczaka pod bieżącą wodą w zlewie. Zamiast go czyścić, zwiększasz ryzyko rozprzestrzeniania się bakterii. Przenoszenie, czy to przez ręce, powierzchnie kuchenne czy ubranie, jest bardzo proste, ponieważ jest to jedna z najczęstszych przyczyn zatruć pokarmowych . Aby zmniejszyć ryzyko, poza myciem kurczaka, zaleca się, aby zawsze przechowywać go w lodówce na dole, aby nie zanieczyścić go innymi pokarmami. Używane naczynia, od noży po deski do krojenia, również należy dokładnie wyczyścić.