Biznes

Doświadczenia smakowe: odkryj ciekawe kariery związane z jedzeniem według Jooble

Zawody związane z jedzeniem sięgają głęboko w starożytność. Szefowie kuchni, cukiernicy i sommelierzy są znani od tysięcy lat. Rośnie różnorodność kuchni i pojawiają się nowe specjalizacje kulinarne.

Jak wiadomo, wszystkie zawody są potrzebne i ważne, ale niektóre przynoszą niewiele przyjemności, inne wręcz przeciwnie – zamieniają życie w bajkę. A jeśli jedni muszą całymi dniami stać przy maszynie, ślęczeć przy komputerze albo rozwiązywać inne (nie mniej wyczerpujące) zadania, to inni spędzają czas pracy w restauracjach, degustując drinki i wykwintne jedzenie, albo w kuchni, tworząc jadalne arcydzieła. W naszym przeglądzie – najciekawsze zawody z dziedziny kulinariów.

Ale zanim to nastąpi, chcemy Ci doradzić, jak znaleźć pracę w jednym z interesujących zawodów wymienionych poniżej. Wszystko jest proste. Wystarczy podczas wyszukiwania użyć słów kluczowych, np. praca Bemowo czy burgerolog. Gwarantujemy Ci, że w ten sposób Twoje poszukiwania będą szybsze i efektywniejsze.

Mistrz czekolady

To chyba najsłodszy zawód. Powszechne jest to w Paryżu i Brugii, uznanych stolicach czekolady na świecie, choć warsztaty czekoladowe można spotkać także w innych krajach.

Mistrze czekolady wytwarzają czekoladę z różnymi nadzieniami, a także wykonują z niej oryginalne figurki, które sprzedawane są jako słodkie pamiątki.

Sommelier Serów

Wydaje się, że zawód sommeliera jest znany wielu. Specjalista ten doskonale zna się na napojach alkoholowych i najczęściej jego głównym zadaniem jest pomoc klientom w podjęciu decyzji o wyborze upragnionego napoju.

Ostatnio zawód sommeliera rozszerzył się. Pojawili się specjaliści doskonale znający się na cygarach, herbacie, kawie i serach.

Sommelierzy serów szkolą się w Hanowerze, gdzie znajduje się największe w Europie centrum serów. Rocznie kształci się około 40 specjalistów, a zapotrzebowanie na nich w krajach Europy jest ogromne. Sommelierzy serów pracują w restauracjach i wyspecjalizowanych sklepach, kryterium profesjonalizmu jest umiejętność określenia rodzaju produktu po zapachu.

Aby zachować formę, sommelierzy serów unikają palenia i minimalizują spożycie alkoholu. Pomaga to zachować czystość percepcji smaku.

Słuchacz parmezanu

Ale ten zawód sera wcale nie jest związany z degustacją. Parmezan naprawdę sprawdza się na ucho: wystarczy kilka uderzeń srebrnym młotkiem, a specjalista może z całą pewnością stwierdzić, czy główka sera dojrzała. Metoda jest podobna do tego, w jaki sposób sprzedawcy arbuzów określają dojrzałość jagód, ale stopień przygotowania słuchaczy parmezanu jest wielokrotnie poważniejszy.

Tester herbat

Testerzy herbat to specjaliści, którzy smakują herbatę, określając jej cechy smakowe i zapachowe. Próbują różnych sposobów parzenia liści herbaty, aby stworzyć napój o doskonałym smaku.

Burgerolog

Mówią, że burgery to niezdrowe jedzenie. Ale nie wiadomo na pewno, czy burgerolodzy płacą dodatkowo za szkodliwość. Dzięki burgerologom na świecie istnieje ogromna różnorodność burgerów, a nie tylko banalne połączenia bułki i kotletów. Specjaliści ci sprawdzają jakość składników, wymyślają nowe połączenia smaków, a u szczytu kariery mogą zostać menadżerem restauracji typu fast food.

Enolog

Enolog to zawód odpowiedzialny. Taki specjalista wie wszystko o tym, jak uprawiać winogrona i jakie wino zrobić z danej odmiany. Enolodzy monitorują winnice: planują sadzenie, nawożenie, zbiory.

Remuyere

Być może zawód remuyera można nazwać jednym z najrzadszych na świecie, ponieważ ci specjaliści zajmują się butelkami szampana. Zakorkowane butelki należy w specjalny sposób wstrząsnąć, aby osad można było później łatwo usunąć. To remuyerzy wiedzą, jak to zrobić.

Kawista

Cavist to kolejny zawód „winisty”. To specjalista w przechowywaniu napojów w piwnicach z winami. Oświetlenie, wilgotność, temperatura, rozmieszczenie półek i wiele innych są pod jego kontrolą.

Cavistas pracują także w butikach z winem, doradzają klientom we wszystkich kwestiach związanych ze smakiem i jakością wina.

Bartender

Bartender jest szefem drinków w barze. Specjaliści ci nie tylko wykonują zadania barmana, ale także wymyślają nowe połączenia smaków, dobierają koktajle zgodnie z koncepcją, jaką wyznaje lokal.

Krytyk wina

To nazwa niezależnych, kompetentnych, wpływowych degustatorów (lub ich grupy), którzy analizują próbki wina za pomocą zmysłów (zapach, smak, cechy wizualne) i oceniają cechy wina, jego potencjał rozwojowy, poziom jakości i wyciągają jego ogólny portret organoleptyczny. Krytycy wina sami nic nie produkują, ale ich wpływ na światowy rynek wina jest nie do przecenienia.

Krytyk restauracji

To dziennikarz, który ocenia jakość jedzenia w restauracjach i kawiarniach i opowiada o niej szerokiemu gronu odbiorców. Krytykiem restauracyjnym może zostać każdy, kto interesuje się gotowaniem, ma dobry węch, zdolności smakowe, kompetentną ekspresyjną mowę i uczciwe podejście do swojej pracy. Ten obszar zawodowy jest bardzo wąski: wolnych miejsc jest niewiele, a recenzje restauracji może pisać każdy odwiedzający.

Degustator karmy dla psów

Tak, i są takie, bo zwierząt domowych jest coraz więcej, a właścicielom bardzo zależy na tym, aby karma dla nich była wysokiej jakości i smaczna. Degustatorzy pracują w zakładach produkujących pasze dla zwierząt i są odpowiedzialni za ocenę wyglądu, zapachu i smaku paszy. Ale wiedza takiej osoby jest wysoko ceniona.

Drogę do wszystkich tych zawodów można rozpocząć od wykształcenia klasycznego – technologa przemysłu spożywczego. Jednak wielu przedstawicieli zawodów nie ma specjalnego wykształcenia i wszystkiego uczy się w praktyce, lub na specjalnych kursach.

Szukaj dzieła życia!